Otvoreno pismo povodom lakrdije

Svoju utakmicu redovnog 13. Kola, ekipa Veleža je igrala u Bugojnu sa ekipom Iskre i od prvog sudijskog zvižduka, ekipa Iskre je počela sa grubom igrom, što je rezultiralo da je naša ekipa lošije otvorila susret. Kako je utakmica odmicala, Velež je konsolidovao redove, privikao se na grubu igru domaćina i u 40.minuti došao do izjednačujućeg rezultata. Poslije jednog izuzetno grubog prekršaja domaćeg igrača, sudije su taj prekršaj sankcionisale isključenjem, nakon čega je isključeni igrač, uz salvu psovki i negodovanja, krenuo u fizički obračun sa sudijama, koji su mu dali crveni karton, nakon čega je prema sudijama reagovala i kompletna klupa za rezervne igrače, na čelu sa predstavnikom kluba i trenerom domaće ekipe. U jedom momentu, na teren je utrčalo i nekoliko navijača domaće ekipe, želeći da se obračunaju sa sudijama. Sudijski par je, u skladu sa pravilima igre, prekinuo utakmicu, jer više nije bilo uslova da se ista odigra, a ponovninastavak utakmice bi nesumnjivo doveo do još većeg incidenta, jer je kompletna situacija i napetost kako na terenu, tako i na tribinama na to ukazivala.

Rukometni klub Velež ni jednim gestom nije dao povoda, niti uzrokovao prekid utakmice.

Nakon toga na scenu stupa Komesar takmičenja gosp.Pero Marić koji svojim skandaloznim odlukama stavlja pečat lakrdiji koja se dešavala u Bugojnu.

Umjesto da zaštiti sudijski par Glibić – Zovko, koji su svojim odlukama pokušali zaustaviti huligansko ponašanje pojedinih igrača, službenih predstavnika i navijača, Komesar takmičenja suspenduje i kažnjava iste, a da lakrdija bude veća u istoj Odluci kažnjava i napadače na sudije. Samim tim činom, priznaje da su sudije bile napadnute, ali da se nisu smjele braniti!

Najčudnije od svega je da, ničim izazvan, kažnjava i Velež, pa utakmicu registruje trenutnim rezultatom 15:15, iako se igrala 40. minuta, čime nas izbacuje iz direktne trke za prvo mjesto koje vodi u doigravanje za Premijer ligu BiH. Ne možemo se oteti utisku da su ove odluke direktno uperene protiv Rukometnog kluba Velež.

Ovakve i slične odluke neće nas pokolebati u našem daljem nastojanju da od Veleža napravimo veliki klub, jer naši igrači, ne da ga vole nego žive za ovaj klub, na sportskim terenima daju svoj maksimum u fer i korektnoj borbi, raduju se svakoj pobjedi, a kada izgube protivniku čestitaju i pružaju ruku.

Nažalost, odluke Komesara takmičenja će ohrabriti pojedine igrače, članove uprave i navijače da slobodno krenu u obračun sa sudijama kada god im ne bude odgovarala sudijska odluka, bez straha od posljedica i da isceniraju prekid utakmice kad im rezultat bude odgovarao – biće nagrađeni tim rezultatom.

Obraćamo se svim sportskim kolektivima, a naročito rukometnim, da zajedno, ako imamo snage i morala i volimo ovaj sport, stanemo u zaštitu regularnosti takmičenja i fer-plej igre, jer iskreno vjerujemo da nam je svima do toga stalo. Time ćemo pokazati i izlazna vrata raznoraznim mešetarima, koji su se uvukli u ovaj sport i dobro uhljebili.

Home

Comments are closed.